Girolamo Cardano

Girolamo Cardano. Født i 1501 i Pavia, Italia, død 1576 in Roma.

Cardano studerte medisin, men han var flink til å skaffe seg uvenner, og ble nektet opptak i ”legeforeningen” i Milano – de brukte det at han var uektefødt som argument. Kanskje kan problemene med å få praktisere medisin ha vært en medvirkende årsak til at han brukte så mye tid på filosofi, astronomi, teologi og matematikk.

Han gamblet ganske mye i løpet av livet, men påsto at han tjente mer enn han tapte. I perioder var imidlertid ikke lykken bedre enn at han havnet på fattighuset. I 1552 hadde imidlertid lykken snudd, han var blitt akseptert i ”legeforeningen” og hadde rykte som verdens ledende lege. Han ble hentet til erkebiskopen i Skottland for å kurere hans astma, og det gjorde han. Hele turen ble en ”signingsferd” hvor han ble tatt imot som Europas ledende vitenskapsmann hvor enn han kom. Like etter ble imidlertid hans sønn henrettet for å ha forgiftet sin kone.

Senere fikk Cardano også problemer med kirken og ble fengslet for enkelte av skriftene sine. I matematikken var det algebra, sannsynlighetsregning, hydrodynamikk, mekanikk og geologi han jobbet med. Det er nok urettferdig at han av mange huskes først og fremst som den som ”stjal” formelen for tredjegradslikninger fra Niccolo Tartaglia.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License