Hvordan redigere sider

Søke

Hvis du har lyst til å skrive om et tema, er det naturlig først å finne ut om noe allerede er skrevet om temaet. Det kan du gjøre ved å bruke søkevinduet øverst til høyre på skjermen. Finnes det ikke en side om temaet, kan du opprette en ved å fylle ut feltet med "Legg til en ny side" i venstremenyen.

Redigere

For å redigere, kan du bare klikke på edit-knappen på bunnen av sida du ønsker å redigere. Da vil et redigeringsvindu åpne seg, med en knappemeny full av valg. Når du er ferdig med å redigere trykker du på save, og endringene lagres med en gang.

Lenke til noe som finnes i wikien

En svært viktig del av det å redigere sider i wikier, er å legge inn lenker. Du legger inn lenke til ei eksisterende side ved å bruke skrivemåten [[[navnet på sida]]] eller [[[navnet på sida | teksten som skal vises]]]. Da kommer det ei lenke i teksten som gjør at leseren kan gå til den artikkelen hvis han eller hun vil vite mer om ordet, for eksempel slik: Florence Nightingale er en av mine yndlingsmatematikere.

Lenke til noe som ikke finnes enda

Det kan godt hende at du har lyst til å sette inn ei lenke, men det ikke finnes ei side å lenke til enda. Da skal du likevel bare sette inn ei lenke - det er et signal til andre om at det kan være fint om noen skriver noe om det begrepet. Hvis du for eksempel nevner Kåre Willoch og gjerne vil lenke til en artikkel om ham, skriver du bare [[[Kåre Willoch]]] eller [[[Kåre Willoch | Willoch]]] (hvis du i teksten kun ønsker navnet Willoch, mens artikkelnavnet skal være hans fulle navn). Hvis noen nå følger lenka (som har en annen farge enn hvis sida faktisk finnes) kan de opprette den nye sida og redigere den! (Hvis du ikke har noen ideer om hva du vil skrive om, kan du også gå til "Site tools" i menyen under artikkelen du står i, og så trykke "Wanted pages". Da får du opp en liste over alle artikler som det lenkes til, men som ikke finnes. Disse bør altså noen skrive…)

Flere redigeringsmuligheter

Selv om det er enkelt å opprette og redigere sider, finnes det massevis av muligheter som gjør at du kan skape kraftige sider. Besøk Documentation pages og Wiki syntax (som begge er på engelsk) for å lære mer. Her nevner vi likevel noen sentrale ting:

  • ofte er det greit å sette inn et bilde for å illustrere. Bildet må du i så fall ha rettighetene til selv. Hvordan du setter inn bildet ser du på siden Sette inn bilder.
  • vil du skrive matematiske formler, må disse skrives i et språk som heter LaTeX. Se Hvordan skrive i LaTeX.

Diskutere

Av og til har du tanker om hva som bør gjøres med en artikkel, uten at du har mulighet til å gjøre det selv. Det kan være innspill om ting som ikke er overbevisende og som du mener at andre enn deg kan forbedre i artikkelen. Eller det kan være noe du tror er feil, men du er ikke sikker nok til at du vil fjerne "feilen" i artikkelen selv. Da kan du diskutere artikkelen. Det får du til ved å trykke "Discuss" i menyen under artikkelen, og så trykke på "New Post". Når andre ser innlegget ditt, kan de få lyst til å rette opp det du påpeker.

Historie

En av de artigste tingene med en wiki er at du kan se hvordan artiklene har utviklet seg. Ved å trykke "History" i menyen under artikkelen, får du opp en liste over alle endringene som er gjort med artikkelen siden den først ble skrevet. Dette gjør det også veldig enkelt å revertere artikkelen til en tidligere versjon dersom noen prøver å sabotere den. Det er nettopp dette at det ofte er mindre arbeid å rette opp igjen sabotasje enn å utføre den som gjør at wikier ikke er attraktive for folk som vil ødelegge.

Lisens

Skriver du i en wiki, gir du automatisk resten av verden rett til å bruke og redigere det du skriver. Nede på sida står det at "Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License". Du har åpenbart ikke lov til å gi hele verden rett til å bruke noe hvis du ikke selv sitter på rettighetene i utgangspunktet - derfor er det svært viktig at du ikke legger inn noe i en wiki som du ikke har laget selv eller på annen måte har fått tillatelse til å legge her. Les mer om nøyaktig hva som ligger i listensen som eleviki bruker ved å gå til Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License.

Mer du lurer på?

Hvis det er ting du synes burde vært tatt med i denne introduksjonen, kan du trykke "Discuss" under artikkelen og legge inn et tips der. Eller du kan redigere denne bruksanvisningen selv hvis du ser forbedringer som du selv kan gjøre.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License